Skip to content

Denominacions d’Origen

DO Montsant

DSC_0256

MontsantLa Denominació d’Origen Montsant ha passat de ser una de les revelacions dels darrers anys a convertir-se en un referent del panorama vitivinícola nacional i internacional. La qualitat dels seus vins, de garnatxes i carinyena, ha donat la raó a la crítica i premsa especialitzada, que en el seu dia la qualificava de “valor a l’alça” i “gran descobriment”.

Ara, The New York Times parla de Montsant com una DO “que s’ha reinventat, amb nous productors que han saltat a la palestra mundial”. La Guía Peñín, la guia més important d’Espanya, diu que “és la DO amb major creixement qualitatiu de Catalunya, una DO en la qual tots els cellers han sabut treballar bé, fins al punt que es pot parlar d’un concepte de marca Montsant”. Sobremesa, una de les revistes de gastronomia més destacades de l’Estat, afirma que Montsant “viu un apassionat romanç amb els consumidors i la crítica”. Per últim, La Guia de Vins, referent de la crítica a Catalunya, també enalteix la DO i escriu que “Montsant és l’avantguarda d’una manera de fer vi que amb el temps s’ha consolidat com una opció en si mateixa”.

Els elogis de la crítica especialitzada tenen el seu reflex en els consumidors. Avui dia, els vins de Montsant es troben a les taules d’una quarantena de països. Gairebé la meitat dels vins que s’elaboren a Montsant es destina a l’exportació.

Els cellers de Montsant mantenen el seu propòsit de seguir sorprenent i captivant amb vins de gran qualitat, fidels a un territori on un clima de contrastos, l’orografia

accidentada, la variabilitat de sòls, les varietats històriques de raïm i la mà de l’home són font de matisos.

DOQ Priorat

DOQPriorat026

L’Estatut del Vi promulgat el 1932 pel Ministeri d’Agricultura ja reconeixia el Priorat com a zona vitivinícola a protegir. L’aplicació i execució d’aquesta Llei no es va poder realitzar degut a les circumstàncies sociopolítiques viscudes al país fins al final de la guerra civil.

El 23 de juliol de 1954 es va aprovar el primer reglament de la DO Priorat . Des dels seus inicis la seu del Consell Regulador havia estat a l’Estació Enològica de Reus, però el 1999 es va traslladar a Torroja del Priorat, cosa que ha contribuït a facilitar les gestions i ha possibilitat així la implicació del sector.

L’any 2000, degut al gran reconeixement pel que fa a la qualitat i especificitat que estaven adquirint els vins de la DO, el Consell Regulador en ple va prendre l’acord de sol•licitar al Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) l’atorgament de Denominació d’Origen Qualificada. El Departament d’Agricultura, un cop realitzades les comprovacions oportunes, va aprovar el Reglament regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat el 18 de desembre del 2000.

La DOQ Priorat és l’única denominació d’origen qualificada a Catalunya i una de les dues úniques amb aquest segell a l’estat espanyol, d’acord amb els processos i sistemes de producció que se segueixen en aquesta regió vitivinícola.

Comments are closed.